torbjoern-anderssen.jpg

Torbjørn Anderssen, eks-Norway Says, nå Anderssen & Voll

”KHiB er liksom selveste møbelutdannelsen i Norge akkurat nå”

torbjoern-anderssen.jpg- Selv fikk jeg tid og anledning i studiet til å skape et personlig språk i arbeidet mitt gjennom en praktisk og håndverksmessig tilnærming. Selv om design er et idéfag og ikke et håndverksfag så har dette vært viktig for meg i forhold til å styre transformasjonen fra idé til fysisk gjenstand.

Torbjørn Anderssen, produktdesigner, gründer og tidligere KHiB-student. Fra høsten 2011 er Anderssen ansatt i en 20%-stilling ved Avd. for design.

Hva gjør en møbeldesigner?
- En møbeldesigner tegner i hovedsak nye møbler for industrien. Ny form blir drevet framover av teknologiutvikling, av nye behov, av at tilleggsfunksjoner legges inn i eksisterende produkter og av at vi synes stillstand blir så kjedelig. En designer er et integrert ledd av industrien som skal sikre at det nye som produseres er et meningsfullt tillegg til alle andre produkter som allerede finnes.

Jeg kaller meg ikke møbeldesigner lenger - men produktdesigner. Jeg har vært med og utviklet tekstiler, elektronikk, glass, porselen, ute- og innebelysning og andre ting. Det siste vi har gjort er for eksempel en pepperkvern som var på forsiden av Wallpaper i november 2008.

Hva kjennetegner designutdanningen ved KHiB?
- Designstudiet i Bergen har, slik jeg ser det, en internasjonal holdning som jeg tror er nødvendig for faget. Å etablere seg som norsk designer er i stor grad det samme som å etablere seg som internasjonal designer. Den verkstedsbaserte prosjektundervisningen som vi deler med andre skoler i Norden er en god greie. Som yrkesaktiv har jeg særlig hatt nytte av forståelsen for overgangen mellom skisse, skala og fullskala som jeg jobbet inn i huet og hendene på verkstedet gjør at jeg kan ta kjappe beslutninger i dag

Hva slags posisjon har KHiB ute i designmiljøene?
- KHiB er liksom selveste møbelutdannelsen i Norge akkurat nå.

Publisert: 18.01.2012 av Peter Klasson Oppdatert: 15.12.2015 av admin