lars_tornoe-2008.jpg

Prototype i 2006 - produktlansering i 2008

Tidligere masterstudent Lars Tornøe har fått oppleve det mange av BA-studentene fra KHiB drømmer om: i 2008 er stolen hans "Copenhagen" hovednyhet på Fora Form sin stand.

Tekst og foto: Peter Klasson februar 2008.

Også masterstudent Geir Sætveit har produkter som lanseres på Stockholmsmessen i år. Lars Tornøe er gjestelærer ved KHiB og den ene halvparten av Tveit & Tornøe som holder til på USF Verftet.

- Stockholm er en ganske intens treningsleir for møbeldesignere, sier Lars. Han har lært masse av å delta på å stille ut og bli kjent med miljøet.

Masterprosjekt i 2006
Et tilbakeblikk: designstudent Lars Tornøe sitt masterprosjekt er en avansert prototype av en stol laget med en metode som den unge designeren er ganske alene om: 3D finér. Det betyr at materialet kan bøyes og formes i flere retninger.

Han har prototypen med til Stockholm i februar 2007. Stolen "Copenhagen" står utstilt i tilknytning til KHiB sin stand og veker oppsikt hos produsentene. Tornøe har på forhånd jobbet med å bygge nettverk innen møbelbransjen og får vist seg frem. I løpet av Stockholmsmessen blir det klart at "Copenhagen" skal settes i produksjon hos det norske firmaet Fora Form.

Ett år senere: stolen "Copenhagen" lanseres på Stockholmsmessen 2008 på Fora Form sin stand - som en av to hovednyheter.

- Det var utrolig sprennende å se sin egen stol som ferdig produkt, forteller Lars Tornøe. Han er fornøyd med hvordan produsenten har løst designet hans.

Finske produsenter
Nåværende masterstudent Geir Sætveit har også en lansering på årest messe for den finske møbelprodusenten Martellla. Det er den formsterke "SkyBar". Sætveit har tidligere brukt Stockholmsmessen som arena for å knytte kontakter og vise frem sine arbeider. Masterstudenten har for tiden tre produkter i finske Martella sin katalog for 2008.

Geir Sætveit på Martella sin stand og snakker med KHiB-studentene om arbeidet med stolen "SkyBar".

Martella sin stand er stor som en håndballbane og det kryr av folk. De har til og med egen kaffebar. Midt på står flere fargesterke utgaver av "SkyBar".

- Jeg har flere prosjekter på gang, forteller Sætveit. Det spørs om jeg klarer å kombinere dette med studier ved KHiB.

Designere må også selge
- Stockholmsmessen er en ganske rå markedsplass, forteller Lars Tornøe. Han sier det er mange samtaler og møter og så sier de: "Nå er det dealing"! Det gjelder å holde seg i nærheten når produsentene først kommer på besøk.

- Du trenger den treningen å snakke om eget produkt, å selge inn din idé og dine tekniske løsninger. Det er også viktig at du kan være der og fortelle om egenskaper som prototypen har som ikke nødvendigvis er tydelige ved første øyekast.

Publisert: 27.01.2011 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin