Designstudent-sliper-verksted-2011.jpg

På forhånd: Spennende prototyper under utvikling til møbelmessen i Stockholm

Bachelorstudenter ved møbel/romdesign og interiørarkitektur jobber i disse dager med å ferdigstille prototypene som skal vises på den store møbelmessen i Stockholm i perioden 8. - 12. februar 2011.

Da skal hele kullet på tredjeåret reise til Sverige for å vise frem sine arbeider på "Greenhouse"-delen av messen.

Januar 2011 - tekst og foto: Peter Klasson

Det er åttende år på rad at KHiB er representert ved nordens viktigste bransjemesse, og for mange studenter er det et høydepunkt i bachelorstudiet. For noen av studentene betyr det også første møte med den profesjonelle møbelindustrien - i form av representanter for ulike møbelprodusenter. Og det hender at prototyper blir kjøpt inn av produsenter rett fra Greenhouse-stand på messen. ()

Loungestol
Bachelorstudent Mikael Pedersen jobber med et understell til det som skal bli en loungestol. Han har brukt laserkutteren for å skjære ut en form i pleksiglass. Denne formen har han senere brukt som modell for å skjære ut og frese et emne i ask.

- Laserkutteren fikk pleksiglasset til å vrenge seg litt, så formen ble ikke så presis som jeg hadde håpet, forteller Mikael mens han finpusser overgangene. Men han har funnet ut hvordan han skal kompensere for ujevnhetene og bruker freseren flittig for å tilpasse tre-emnene.

Krakk til ulike formasjoner
Møbelstudent Cathrin Tennfjord Ekornåsvåg jobber med en type sittestol eller krakk med en utforming som gjør dem egnet til å føre flere objekter sammen i ulike formasjoner.

Selv om hun bare lager tre eksemplar av prototypen kan man fort danne seg et bilde av de ulike sammensetningene.

- Den kan bli til en stor sirkel, en rett benk eller i en slags slangeform, forteller Cathrin. Hun er ferdig med å montere trerammen og skal lime på polstring. Etterpå skal prototypene kles inn i ullstoff som hun har fått laget i hjembygda si - som selvsagt er på Sunnmøre.

Utprøving av utradisjonelt materiale
Student Martin Larsen har tatt i bruk et nokså utradisjonelt materiale i utformingingen av sin lounge-stol: kork!

- Det er et spennende og fleksibelt materiale å jobbe med, forteller Martin. Han kommer ikke til å dekke over materialet på den ferdige stolen, men la brukeren få se og kjenne på materialets egenskaper. Den skal heller ikke polstres.

- Jeg satser på at kork er såpass mykt i seg selv at den ikke skal trenge polstring.

Som understell vil han lage ett solid ben i bjørk som holder sittedelen fast. Og stolen har fått navnet "Bark".

Hektisk på verkstedet
Høgskolelektor og verksmester Øyvind Eide har travle dager på verkstedet i Marken 37. Han er studentenes støttespiller og innpisker i innspurten til Stockholm. Det er dessuten han som skal kjøre varebilen med alle prototypene til Stockholm første uka i februar 2011 - en tur han gleder seg til.

- Det er hektiske dager her nå, så jeg ser frem til noen rolige timer i bilen hvor jeg kan være for meg selv, sier han med et smil. Han kjenner studentenes arbeidsmetoder godt og vet av erfaring at det blir trøkk frem til fristen, som er torsdag 27. januar.

Da kommer fotograf Bjarte Bjørkum for å ta proffe promo-bilder av alle prototypene.

Verksmester Øyvind Eide (t.h.) assisterer student Katrine Aasbø med hennes prototype som skal til møbelmessen i Stockhom 2011. Foto: Peter Klasson

Publisert: 14.02.2011 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin