Stockholm2010_1077.jpg

- Stockholmsmessen er høydepunktet i studiet, sier de elleve bachelorstudentene

- Vi har gledet oss til dette helt fra vi startet på bachelorstudiet i møbel- og romdesign / interiørarkitektur, sier de elleve designstudentene som holder på med den siste finpussen på objektene sine før de reiser av gårde til den internasjonale møbelmessen i Stockholm.

Bilde øverst: Åshild Kyte gjør den siste finpussen på sofaen "Bento" som hun har designet.

Studentene går sisteåret på bachelorstudiet, og for alle er det å få stille ut sin egen stol, sofa eller lampe i Stockholm et høydepunkt de har jobbet hardt for.

dave-vikoeren.jpgLeder for Stockholm-prosjektet, professor Dave Vikøren, mener at objektene årets kull har laget har gode muligheter til å bli plukket opp av produsenter.

- Det er klart vi håper å se igjen et par-tre av objekene våre på produsentenes stands neste år, sier han.

- For studentene er messen veldig inspirerende, og særlig kjekt er det at flere fra fjorårets kull har inngått kontrakter med produsenter som viser objektene allerede i år. Dette gjelder Marius Myking Bjørnsen, Ingunn Eikeland og Anders Berg. Det er utrolig motiverende for bachelorstudentene våre å se at dette er mulig.

Den årlige møbelmessen i Stockholm, eller Stockholm Furniture Fair som den heter, er den viktigste arenaen i Skandinavia for å knytte kontakter innen møbelbransjen. Messen i Stockholm har også vært springbrett også for andre KHiB-studenter i karrieren deres som møbeldesignere.

Aashild-Kyte-2010.jpgUtformer sofa til offentlig miljø
Åshild Kyte, 26, er én av de elleve studentene som skal delta på Stockholm-messen. Hun har designet sofaen "Bento" som er en elegant sofa som enkelt kan settes sammen i lengre rekker tilpasset et offentlige miljø. Variasjonen i høyden og lengden på ryggputene skaper et dynamisk landskap. Sofaen er laget i et lyst treverk og knall lilla trekk.

- Jeg ser fram til en slitsom men inspirerende uke i Stockholm, sier hun. - Jeg gleder meg til å se hva studenter fra de andre skolene har laget. Åshild forteller at hun er veldig fornøyd med lærerne på bachelorstudiet i møbel- og romdesign/interiørarkitektur.

- KHiB har vanvittig flotte lærere som støtter opp om det studentene gjør og er engasjerte! Jeg setter også pris på at verkstedene er åpne 365 dager i året slik at vi kan komme inn og arbeide når det passer oss. Miljøet er også utrolig godt, sier hun.

Jonas Evensen, 32, drar til Stockholm med stolen "Bend It". - Jeg har forsøkt å lage en stol med færrest mulig bolter i understellet, sier Jonas. Han forteller at stolen er inspirert av enkeltheten i å tegne en buet blyantstrek på papir. Den er allsidig laget av bøyd vinkelstål og bambusfinér som kan brukes både av kontrakt‐ og privatmarkedet. Konstruksjonen er basert på lett resirkulerbare materialer. Jonas er utdannet møbelsnekker med svennebrev. - Det er en fordel å kunne håndverket når jeg skal bli møbeldesigner, sier han.

Bilde: Jonas Evensen legger siste hånd på stolen "Bend It" noen dager før alle objektene pakkes ned for å blir kjørt til Stockholm.

Mari B. Hjelle har designet stolen "Ifrit" i pleksiglass skåret ut med den nye laserkutteren på kunsthøgskolen. Hun er inspirert av klassiske mønstre fra den norske treskjærekulturen, og ved bruk av moderne materialer og teknikker, kombinerer "Ifrit" funksjon og dekor på en ny måte. Mari beskriver stolen som elegant og sjarmerende for flere forskjellige situasjoner, i både offentlige og private omgivelser.

Bilde: Mari B. Hjelle har med seg stolen "Ifrit" i plexiglass til møbelmessen i Stockholm.

Jorunn Rage, 24, legger på det turkise trekket på den nette gyngestolen "Rondo" laget av svartbeiset ask med polstret sitteflate. Den åpne formen inviterer til å variere sittestillingen. Stolen er tenkt til både privat og offentlig bruk er inspirert av bølger og hav. - Stolen lager en liten, behagelig gyngebevegelse, og på en båtterminal vil det passe godt. Allerede mens passasjerene venter på båten, får de følelsen av bølgeskvulp, sier hun.

Bilde: Jorunn Rage gjør klar gyngestolen "Rondo".

Vera Kleppe, 22, har laget stolen "Flip" som er en generøs og inviterende lounge-stol egnet til offentlige rom. Den står like godt alene som i rekker, der det løftede hjørnet subtilt definerer området til den som sitter på stolen. Prototypen har lilla trekk på det brede setet.

Bilde: Verksmester Øyvind Eide på snekkerverkstedet bistår Vera Kleppe med å slipe stolen "Flip" som hun skal vise fram på messen i Stockholm. - Jeg liker dette arbeidet, sier Øyvin Eide. - Det er spennende å se hvordan en ide materialiserer seg i en stol, en lampe eller en benk. Hver studentkull er unikt, men hver gang er det artig å følge prosessen. Jeg lærer mye på det, jeg også, sier han.

Publisert: 31.01.2010 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin