Stockholm-stand-2007.jpg

Stor interesse for KHiBs prosjekter i Stockholm

18 prosjekter ble stilt ut på KHiBs stand på stockholmsmessen. I tillegg ble også arbeider laget av tidligere KHiB-studenter vist på messen, noen av dem på møbelprodusenters stands.

 - En dame var interessert i å kjøpe hele prosjektet mitt! forteller Sonja Myklebust oppglødd.

Svein Petter Knudsen, tredjeklassestudent, vant den prestisjetunge Prixluxo i hard konkurranse med 40 andre designere. Han vant medlampen "Loop" som belysningsprodusenten Luxo arrangerte.

- Jeg er strålende fornøyd! sier Svein Petter smilende og forklarer: "Loop" er en arbeidslampe som blander enkelhet i form og funksjonen med det siste i LED teknologi (light emitting diods).

Bilde: Lampen "Loop" som Svein Petter Knudsen vant SEK50.000 med.

Lampen er laget i ekstrudert aluminium som gjør at varmen effektivt blir transportert vekk fra lyskilden. Ekstrudert aluminium gir også en effektiv produksjon og lite restavfall. Vidar Laksfors, også han fra KHiB, fikk hederlig omtale for lampen "Saucer".

Bilde: Irene Birkeland og produksjefen i Eskoleia med stolen "Bat" på Eskoleias stand.

Andreårsstudent Irene Birkelands stol "Bat" fantes i to eksemplar på messen. Det ene eksemplaret i sort hud ble vist på KHiBs stand, mens det andre er laget i rød hud og ble stilt ut på møbelprodusenten Eskoleias stand i C-hallen. Irene vant en konkurranse som Eskoleia arrangerte i høst.

- Jeg var litt skuffet over utførelsen, sier Irene.

- Stolen er fremdeles under utvikling, og det bar den selvsagt preg av. Begge eksemplarene som var stilt ut på messen er prototyper og ikke ferdige produkter. Gummilisten rundt var ikke helt bra. Jeg gleder meg til å begynne å arbeide sammen med folkene på Eskoleia om stolen slik den egentlig skal se ut. Det var artig å se den i rødt. På sikt ser jeg for meg at stolen kan produseres både i tekstil og hud og med ulik utførelse av beina. Det var kjekt å være på stockholmsmessen, og jeg fikk masse inspirasjon! Det kribler i fingrene etter å komme i gang med noe nytt hjemme i Bergen.

"Bat" er basert på ideen om å utforske spenningen mellom rette linjer og organiske former, forteller Irene. Tanken er å se de forskjellige elementene i kombinasjon og å skape et harmonisk uttrykk.

Sonja Myklebust, tredjeårs bachelorstudent, er veldig fornøyd med responsen hun har fått på romprosjektet "Contemplate".

- En dame var interessert i å kjøpe hele prosjektet mitt! forteller hun. - Hun har lyst til å bruke det til meditasjon dypt inne i de svenske skogene. Vi får se om det er mulig å få det til. Jeg ser på det å delta på møbelmessen i Stockholm mest som en læringsprosess. Det er krevende å stille ut et romprosjekt, og jeg ser nå at jeg burde brukt enda mer tid på selve formidlingen, sier Sonja.

- Det er vanskelig å lede publikum gjennom en stilisert modell. En løsning kunne vært å vise det på en skjerm i loop. Jeg er veldig fornøyd med interessen publikum har vist for prosjektet mitt. Slik beskriver Sonja prosjektet sitt: "En gammel militær radar-bunker er transformert til en møteplass hvor mennesker kan meditere og slappe av".

Anders Lerberg Kopstad, også han bachelorstudent på tredje året, er kjempefornøyd med messen.

- Det viste seg at de som var interessert i stolen min, "Carved out of Wood, var litt 'vulgære' kvinner mellom 30 og 60 år fra Finland. Tatoverte black metal-rockere med campingvogn og voksne kvinner med hjem i Dynasti-stil var veldig interessert. Dette var egentlig ikke så overraskende, men direkte tiltenkt var det heller ikke. De som liker ornamentikk, likte også stolen min.

Anders plasserte stolen sin på et podium på standen for å understreke det skulpturelle i den. Slik beskriver han stolprosjektet sitt selv: "Spenningen mellom motstående krefter, manifestert i inkarnasjonen av en stol. Skåret ut i bjørk".

Han har aldri drevet med treskjæring tidligere, men har lært det underveis mens han har arbeidet med stolen.

Bilde t.v.: Anders Kopstad forteller at det var kvinner som liker ornamentikk, som var interessert i stolen hans på messen.

- Jeg var skuffet over at så få viste interesse for modulsystemet mitt, sier Trond Atle Næsse.

- Jeg tror ikke dette er rette stedet for "SWITCH", sier han. "SWITCH" er et system basert på moduler av laminert bjørk. Modulene er flerfunksjonelle og kan brukes til oppbevaring, som bord, til å sitte på, eller som romdeler.

- Det er visst ikke dette produsentene er ute etter i år? Uansett er det veldig interessant og inspirerende å være her, sier Trond Atle som er på messen for andre gang.

- Det er mange inntrykk, men det er viktig å være målrettet når man går rundt for det er jo enormt stort.

Bilde: Trond Atle Næsses modulsystem "SWITCH" er praktisk, anvendelig og lekkert.

Trøkk 16
Den nyetablerte designgruppen Trøkk 16 stilte ut prosjektene sine på egen stand rett i nærheten av KHiBs stand. Gruppen består av nåværende KHiB-studenter Eirik Helgesen, Svein Petter Knudsen og Siv Lier Jahnsen og Lars Urheim som gikk ut med bachelorgrad fra kunsthøgskolen våren 2006.

Gruppen arrangerte en 72-timers designkonkurranse med Trøkk16-prisen som resultat. Det var den finske designstudenten Tarmo Karhu fra Universitetet i Turku som vant prisen som besto av et diplom og 25.000 svenske kroner.

Les mer om konkurransen og vinneren

Bilde: Tidligere KHiB-student Lars Urheim og resten av Trøkk16 hadde et konseptuelt utgangspunkt for standen sin i Greenhouse.

Pressevisningen
Tradisjonen tro var det også i år en student som holdt KHiBs pressevisning som fant sted fredag 9. februar kl. 14. Eirik Helgesen gjorde en god jobb da han orienterte om bakgrunnen for prosjektene på standen.

Forfriskninger ble servert. Studentene var godt forberedt og hadde laget en felles presse-CD i tillegg til individuelle CDer.

Produktkortene om hvert prosjekt som publikum kunne plukke med seg, var populære.

Bilde t.h.: Eirik Helgesen hadde ansvar for pressevisningen på KHiBs stand.

Alle foto: Astri Kamsvåg.

Presseklipp:
Suksess i Stockholm (Studvest 15.02.2007)
Møbelnerdene (Bergens Tidende 14.02.2007)
Mann for mulighetenes marked (Bergens Tidende 09.02.2007)
Designer hedret i Stockholm (Bergensavisen 07.02.2007)
50.000 for lampe (Bergens Tidende 07.02.2007)

Publisert: 28.01.2008 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin