Dscf4516

Feiret grunnsteinsnedleggelse for nybygget til KHiB

15. april 2016 la næringsminister Monica Mæland ned grunnsteinen for nybygget til Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Det nye bygget skal stå klart høsten 2017.

Bilde: Næringsminister Monica Mæland sto for avduking av grunnsteinen, som er utarbeidet av førsteamanuensis Charles Michalsen ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Foto: Jane Sverdrupsen.

- Vi befinner oss nå midt inne i det som kommer til å bli en av verdens flotteste kunst- og designhøgskoler. Når dette fantastiske bygget står ferdig i 2017 kan vi ta fatt på en ny æra for kunst- og designfeltet i Bergen. Det kommer til å gi ringvirkninger både nasjonalt og internasjonalt. Nå også via radiosignaler, sa rektor Gerd Tinglum ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHiB), da hun ønsket velkommen under historiske begivenheten.

Et evighetsperspektiv

Høsten 2015 ble det utlyst en konkurranse blant de faglig ansatte ved Kunst- og designhøgskolen om å komme med forslag til grunnstein. Vinnerforslaget kom fra førsteamanuensis Charles Michalsen og har tittelen 'Omkring 5D. Fortid og framtid'.

Med Michalsens forslag får det nye bygget til KHiB en grunnstein som inneholder en radiosender, som via FM-sambandet sender ut et morsesignal. Morsesignalet går i loop og består av tre deler: Første del er lengde og breddegraden til grunnsteinen, 60 grader - 22 minutter - 46 sekunder - nord - 5 grader - 21 minutter - 10 sekunder - øst. Videre kommer: design - kunst - kunst - design- design - kunst. Siste del av signalet sier: Felles - virksomhetsmål - 2015 - KHiB - skal - formidle - egne - prosesser - og - resultater - for - å - øke - den - offentlige - bevissthet - om - kunst - og - design -     

Radiosenderen drives av et solcellepanel som leverer energi når det er lys. Grunnsteinen lever dermed sitt eget liv, der publikum via en radiomottaker kan høre signalene, lyder fra innsiden av bygningen. Det at senderen drives av solenergi gjør at systemet fungerer uavhengig av teknologiske endringer og på selvstendig grunnlag. Det utgjør altså en form for lukket kretsløp, som man ideelt sett kan forestille seg vil pågå for evig.

- Dette er et perspektiv som passer oss godt, sa Tinglum.

Et praktbygg

- Det gir en intens glede å se dette bygget reise seg. Dette er det viktigste prosjektet vi holder på med for tiden. Måtte det aldri bli et likegyldig sted. Bruk dette huset hardt, sa Kjetil Trædal Thorsen, arkitekt og partner i Snøhetta i sin tale under grunnsteinsseremonien.

Foruten Thorsen var det taler ved Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg og næringsminister Monica Mæland, som avduket grunnsteinen på vegne av regjeringen. Mæland sendte en spesiell hilsen til alle de som har stått på for å få realisert bygget, ikke minst tidligere rektorer og ansatte ved Kunst- og designhøgskolen.

- Dette blir et praktbygg alle komme til å se hen til. Men like viktig som hvordan bygget ser ut, blir innholdet i bygget, forskningen og kompetansen, understreket Mæland.

Se bilder fra grunnsteinsseremonien her:

Publisert: 18.04.2016 av Mia Kolbjørnsen Oppdatert: 27.04.2016 av Gard Andreas Frantzsen