Årbok - flere omslag

Jon Fosse-forestilling med kostymer fra KHiB

Hilde Hauan JohnsenProfessor, Avd. for spesialisert kunstTeaterforestillinga «Desse auga» av Jon Fosse ble satt opp på Lundsneset ved Stavanger i august 2008 i regi av Rogaland Teater i forbindelse med Stavanger som europeisk kulturhovedstad 2008. Kunsthøgskolen i Bergen hadde ansvaret for kostymene.

Hilde Hauan Johnsen
Professor, Avd. for spesialisert kunst

Teaterforestillinga «Desse auga» av Jon Fosse ble satt opp på Lundsneset ved Stavanger i august 2008 i regi av Rogaland Teater i forbindelse med Stavanger som europeisk kulturhovedstad 2008. Kunsthøgskolen i Bergen hadde ansvaret for kostymene.

Jon Fosses fabel er tilsynelatende en vanlig samtale mellom mann og kvinne, men under overflaten ligger
hele skapelsesberetningen: Vi møtes her på jorden i dette landskapet og vet at døden er unngåelig. Vår
tid i dette landskapet er forgjengelig, men fjorden og fjellene vil fortsette å møte nye mennesker og deres
historier.

På Lundsneset er det kontrastene som gir landskapet sitt særpreg. To av disse er viktige: kontrasten mellom land og sjø, og kontrasten mellom de store åpne rommene og det lille avgrensede spilleområdet. Forestillingen lever i spennet mellom liv og død, ensomhet og fellesskap, fravær og nærvær, det unge og det gamle. Handlinga i «Desse auga» foregår ikke i nåtid før mot slutten av forestillinga. Alt du opplever har funnet sted, alt har passert, både møtet og kjærligheten. Det vi sitter igjen med, er blikket (desse auga) som husker alt. Og mens vi betrakter landskapet, ser vi livets skygge, en kvinne og kjærligheten forsvinne ut i havet. Og det er idet våre øyne betrakter naturens skjønnhet, at vi oppdager hvor kort vårt eget liv er, når vi ser det i evighetens perspektiv.

Jon Fosse regnes blant verdens fremste nålevende dramatikere. Regien til «Desse auga» var ved Oskaras Korsunovas som er en av Europas mest anerkjente regissører. Korsunovas forestillinger er alltid meget utradisjonelle, også denne gangen. Tekst, koreografi og musikk ble likeverdig fordelt, det vil si skuespillere, dansere, solister, kor og orkester var like viktig i Korsunovas regi. Korsunovas største inspirasjonskilde var at Fosse i «Desse auga» ser naturen som et avtrykk av ens egen sjel.

Ukonvensjonell oppsetning
Kunsthøgskolen i Bergen ble invitert til å lage kostymene til stykket der fem skuespillere, 15 dansere, to solister, kor og orkester utgjorde rollebesetningen. I følge teatersjef Hanne Tømta ønsket de å ta pulsen på det nye kunstuttrykket, det som teateret ønsker å vise i framtida. Dette ville, mente hun, komme til uttrykk i kostymene laget av kunststudenter. På denne måten ga også teateret studentene mulighet til å erfare den kunstneriske utviklinga i ei forestilling sin tilblivelse og møtet med de andre kreative kreftene som skal til for å skape ei forestilling. Rogaland teater ønsket seg ei forestilling som utfordret alle tidligere konvensjoner, både i ferdig kunstnerisk uttrykk og ikke minst i arbeidsprosessen.

Teatret la til rette for at det kunne forskes og eksperimenteres for å komme frem til et kunstnerisk uttrykk som ikke er dagligdags innen scenekunstfeltet. Prosjektleder Henrik M. Edvardsen overbeviste oss fort om at vi var de rette til å skape kostymene, og vi tok imot teaterets utfordring med skrekkblandet fryd. Det ble en spennende prosess med
leseprøver, manusanalyse, møter med Lundsneset, med kostymemakerne på teateret og med hele det kunstneriske teamet. Parallelt med dette tegnet vi kostymeskisser og laget masse prøver i alle tenkelige teknikker og materialer. Vi utviklet ideene sammen i ei gruppe på åtte studenter. Gruppa besto av bachelorstudenter, utvekslingsstudenter og to lærere.

I løpet av våren 2008 gikk to av studentene inn i eksamensprosjekt, og to reiste hjem til de respektive hjemlandene sine. I gruppa som var med fra begynnelse var det en kjerne på fire studenter som fulgte prosessen hele veien frem til premieren.

Eksperimentell materialbruk

Vi så fra starten at vi måtte uttrykke en blanding av det helt jordnære og det spektakulære. Det var også en stor utfordring at kostymene skulle tåle vann, ikke bare i tilfelle det skulle begynne å regne, men også fordi noen av rollefigurene bokstavelig talt skulle gå på vannet. Sammen med instruktør, scenograf og lysdesigner, koreograf og komponist utgjorde vi det kunstneriske teamet. Inngående diskusjoner med instruktør Korsunovas om hvordan han tenkte seg silhuettene av rollene som enkeltpersoner og i grupper i de forskjellige scenene var viktig for den videre utviklingen vår til ferdige skisser. For eksempel hadde han bestemte meninger om hvordan stoffene draperte seg på skuespillerne. Vi utviklet og bearbeidet alt av materialer som ble brukt til kostymene. Spesielt brukte vi mye filting av ull og silke, vi plisserte halvtransparent polyester med effekter av reflekterende materialer, vi trykte
fluoriserende motiv av stiliserte regndråper på sølvfarget laméstoff, vi laminerte diverse materialer, trykte med temperaturømfintlige farger, brukte effekter av flock og folie, og vi benyttet diverse stofftrykk-teknikker.

Den 18. august 2008 var det premiere på «Desse auga». Forestillinga ble sett av ca 20 000 mennesker, og det ble spilt 14 forestillinger.

Publisert: 22.08.2010 av admin Oppdatert: 09.07.2015 av Gard Andreas Frantzsen