hvorom alting er.jpg

Rom8: "Hvorom alting er"

Emil Keller Skousen vil vise en række nye værker, indenfor forskellige medier - tegning, foto, tekst, objekter og et tekstilarbejde, der alle er resultater af denne proces og som alle, på den ene eller anden måde reflekterer over og fortolker AL-TING og P. Skousens livsforløb. Fernisering, onsdag d. 23. april, kl. 19.00. Utstillingen er åben til 27. april Åben samtale mellem Emil Keller Skousen og Gerd Tinglum, torsdag d. 24. april kl 14.

Preben Skousen voksede op under fattige kår i Vestjylland i Danmark i 1930erne og 1940erne. Hans far døde, da Preben stadig var dreng og han måtte, som den ældste søn, drive familiens isenkræmmerforretning videre.

I 1957 grundlagde den unge købmand Skousen Husholdsningsmaskiner, der hastigt voksede sig til en af Danmarks største detailkæder i sin branche og med tiden gjorde P. Skousen til en særdeles velhavende mand.

Finanskrisen ramte imidlertid Danmark i 2008 og Skousen gik konkurs i 2011. P. Skousen havde på dette tidspunkt været pensionist i 11 år, efter en af hans fem sønner havde overtaget direktørposten efter ham.

Alt imens Skousen Husholdningsmaskiners værdi dalede drastisk, besluttede den gamle kræmmer sig for, at starte et nyt forretningskoncept i sit bilede. Preben rådede over en betydelig personlig formue og pension, som han havde opsparet igennem sin lange karriere i handelsbranchen, og fra 2008 til sin død i 2013, brugte han stort set det hele på købe alt, han kunne komme til af tvangsakutioner, dødsboer, restpartier - alting. Alt sammen i jagten på, at det var en god handel.

I løbet af de næste to år genindrettede Preben nøje de 4000 m2, der tidligere husede Skousens administation og lager, med det gods, han tilrådede sig. D. 1 marts 2010, åbnede AL-TING for første gang. Her skulle der handles med alting, til nøjagtig den pris P. Skousen bestemte. Preben drev butikken, som en ren underskudsforretning, indtil den dag han døde i januar 2013 og overlod arven til sine efterkommere. AL-TING er nu lukket og står hen som et monument over Preben Skousen.

AL-TING fornægter markedets udbud og efterspørgselslogik og er heller ikke funderet på et ideologisk grundlag, som en genbrugsbutik. Det en forretning, hvor alt er sammensat og prissat fuldstændigt subjektivt. Butikken har kun betydning som en enhed, der har klippet forbindelsen til den empiriske virkelighed og fremstår snarer som en hallucination af en butik, end som en egentlig butik. Alting bliver til ingenting og det hele befinder sig i en mærkelig form for limbo.

Det er med denne tilgang som udgangspunkt, at Emil Keller Skousen de seneste måneder, gennem bl.a. tegning, skrivning og en præsentation-evet af butikken i Vojens i Sønderjylland i Danmark, har arbejdet med AL-TING. På Rom8 vil han vise en række nye værker, indenfor forskellige medier, herunder bl.a. tegning, foto, tekst, objekter og et tekstilarbejde, der alle er resultater af denne proces og som alle, på den ene eller anden måde reflekterer over og fortolker AL-TING og P. Skousens livsforløb.

Emil Keller Skousen blev bachelor fra Avdeling for kunst i 2013. Den aktuelle udstillingen er produceret som en del af det et-årige ophold på Kunst- og designhøgskolens atelier på USF Verftet, som han blev tildelt for året 2013/14 efter endt bacheloruddannelse.

Åpningstider: torsdag-søndag 12-18, eller efter aftale på 46 23 81 65.

Publisert: 09.04.2014 av Cecilia Gelin Oppdatert: 19.03.2015 av admin