Bilde-under-arbeid---Rita-Marhaug-2013_.jpg

Rom8: Wer zu spät kommt...

Annette Kierulf, Caroline Kierulf, Rita Marhaug, Odd Melseth og Herbert Wiegand ved Avdeling for kunst har utstilling til og med 5. januar i Rom8. Utstillingen består av grafiske arbeider og viser utstillernes kunstneriske utviklingsarbeid.

Ingressbilde: Bilde under arbeid, Rita Marhaug, 2013.

Hos alle utstillerne inngår grafikk i en sammensatt kunstnerisk praksis. Gjennom å lage en utstilling i felleskap ønsker de å utvikle samtalen om grafikkbegrepet, noe som i økt grad har blitt aktuelt innenfor et tverrfaglig kunstfelt. Prosjektene som vises spenner vidt, både innholdsmessig og teknisk. Deres felles plattform er interessen for grafiske uttrykk. Spørsmålet de stiller i sitt kunstneriske utviklingsarbeid er: Hva kan grafikk være i dag?

Samtale & utstillingsåpning
4. desember
kl. 17 Presentasjon og samtale ledet av Gerd Tinglum, professor i maleri ved Avdeling for kunst
kl. 18 Åpning av utstillingen av Jeremy Welsh, dekan ved Avdeling for kunst

Utstillingsperiode
4. desember 2013 - 5. januar 2014
 
Åpningstider
tirsdag til fredag kl. 14 - 18
lørdag og søndag kl. 12 - 16
mandager stengt

Sted
Rom8, Vaskerelven 8

Utstillere
Annette Kierulf, KU-leder og professor i grafikk ved Avdeling for kunst
Caroline Kierulf, førsteamanuensis i grafikk ved Avdeling for kunst
Rita Marhaug, professor i grafikk ved Avdeling for kunst
Odd Mehlseth, verksmester i grafikk ved Avdeling for kunst
Herbert Wiegand, førsteamanuensis i grafikk ved Avdeling for kunst

Annette Kierulf og Caroline Kierulf
Annette Kierulf og Caroline Kierulf viser utdrag fra prosjektet "Svart, hvitt, rødt og grønt", som blant annet inkluderer kunstnerboken "Rosa Luxemburg 1871-1919".

I prosjektet stiller de spørsmålet: Kan man lære mer om historiske hendelser og ideer gjennom tegning? og benytter mimetisk analyse som metode for å undersøke dette.

Annette og Caroline Kierulf.jpgAnnette Kierulf & Caroline Kierulf: Fra produksjon av artist books i Vaskerelven 8.

Rita Marhaug
Til utstillingen i Rom8 har Marhaug vendt tilbake til et tema fra tidligere produksjon, portrettet som uttrykk for offentlig makt og privat emosjon. Med klar referanse til Velazquez portretter av prinsesse Margarida og prins Baltasar i den spanske kongefamilien på 1600-tallet, bringer hun inn portrettene av sin egen datter og sønn, deres portrettalder lik maktens barn, kombinert med et helt ferskt bilde av de voksne ungdommene.

Teknisk informasjon:
2 fotobasert dyptrykk på 400gram Arches papir kontaktlimt til 12mm MDF
Akrylmaling og filtpenn
Format: 110cm x 170cm
4 bildestøtter i tre trukket med semsket skinn, ca. 20cm x 5cm x 5cm
Drapering: 700cm x 700cm tekstil

Bilde under arbeid - Rita Marhaug 2013.jpgRita Marhaug: Bilde under arbeid, 2013.

Odd Melseth
Eg har aldri vore spesielt glad i silketrykk tidlegare. Eg har jobba med det og undervist i det i mange år, men eg har syntest at det har vore stivt og kantete med kledelege raster. Men ein dag kjem ein student med ei lys  og lett teikning av ein stein som ho vil ha trykt og då er det vi må byrja med å tenke, korleis kan dette løysast? Ikkje med vanlege raster, men kanskje med eit offsetraster? Det går faktisk veldig bra, og då får eg nye tankar i hovudet, kan dette brukast til firefargetrykk?

Etter å ha arbeid intensivt med dette sidan januar har eg no kome fram til eit brukbart resultat. Det var mykje arbeid berre med eksponeringstider, moiréproblem, kva rekkefølgje skulle fargane trykkast i, korleis skulle fargane blandast. Det er fortsatt mykje å finne ut, men det har vore ein givande prosess så langt, og eg har fått eit heilt anna forhold til silketrykk.

Odd Melseth 2013.jpgOdd Melseth: "Bråket i gata utanfor huset til herr Goya", silketrykk, 60 x 80cm, 2013.

Herbert Wiegand
Serien "im Blick" beskjeftiger seg med overføringen og dokumentasjonen av bilder med privat karakter. Bilder som viser enkeltindivider i en situasjon som ikke er kamerapreget men som bare dokumenteres. Overføringen av bildene setter menneskene i fokus og undersøker deres presens i en situasjon mellom privathet og offentlighet.

Serien" im Blick" (i fokus) er en høytrykksserie fra 2013, som inntil nå består av 11 motiver og som trykkes på gummimatter.

Herbert Wiegand.jpgHerbert Wiegand: "Im Blick", 2,70 x 100cm, høytrykk, 2013.

 

 

Rom8 er et verktøy for utvikling, diskusjon- og visning av kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunst- og designhøgskolen. Rom8 er et 100 m2 stort rom som ligger på gateplan i Bergen sentrum. Rommet brukes aktivt for å utvikle og formidle prosesser og eksperimenter med særlig fokus på dialog og kritisk refleksjon. Intensjonen med Rom8 er aktivt å løfte ut prosesser med kunstnerisk utviklingsarbeid i offentlighet og gi mulighet til deling av kunnskap både internt og eksternt.


Publisert: 26.11.2013 av Kjetil Helland Oppdatert: 19.03.2015 av admin