Charles Michalsen: Nervous Design

Charles Michalsen: "To harbour light"

Utstillingen ”To harbour light” (”Å favne lys”) i Rom 8 viser resultater av førsteamanuensis Charles Michalsens kunstneriske utviklingsarbeid. Utstillingen åpner 14. februar kl. 17 og blir stående til 19. februar 2013.

Det kunstneriske utviklingsarbeidet er gjennomført ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Jingdezhen Ceramic Institute og China Central Academy of Fine Art i perioden 2009-2013.

Prosjektet "To harbour light" ("Å favne lys") startet som en idé eller en fornemmelse og et åpent spørsmål om likhet, forskjellighet og ignoranse i forskjellighet, alt med adresse Jingdezhen (Kina) og Bergen.

Sted
Rom 8 i Vaskerelven 8, Bergen sentrum

Åpningstider
Alle dager kl. 12-17.

Omvisning/samtale
18. februar kl. 13-14.

Et kjennetegn i kinesisk tradisjon og kultur er hvor verdien i design og kunst ligger. Kan man gjenta et kunstverk, viser det at kunst er i kunstneren mer enn i tingen. Charles Michalsen har blant annet laget en serie porselenskrukker hvor han har gjentatt og utforsket repetisjonen: Hvordan er det å gjenta noe som er gjort etter intuisjon? Eksperimentet er samtidig en undersøkelse av forholdet mellom motiv og omgivelser.

Charles Michalsen: Object in TransitionFarge gir farge
Blue and white brukt på porselen er et kjennetegn på kinesisk kultur. Prosessen med å fremstille blåfargen kom ifra Midtøsten til Kina rundt år 1340 og er nå en kinesisk tradisjon som bærer navnet muhammedblå.

I en installasjon viser Charles Michalsen en undersøkelse av muhammedblå som lysfarge og som kulturfarge, som forventning og tradisjon i en blue and white-krukke. I en spørreundersøkelse fikk 25 personer se 60 bilder av porselengjenstander fra magasinet til Vestlandske Kunstindustrimuseum, Kunstmuseene i Bergen. En original blue and white mingkrukke mente bergenserne var det mest originale antikke kinesiske objektet i samlingen. Charles Michalsen laget én krukke i blått og hvitt, én blå og gul og én blå og rød med samme motiv og fysiske form som den antikke krukken. Michalsens krukker ble innkjøpt av Kunstmusene i Bergen og befinner seg i magasinet.

En installasjon som består av en film og porselenskrukker laget etter blue and white-tradisjonen har tittelen "Performed Porcelain". Filmen er fra en performance, og krukkene som ble laget under performancen er brent. Til sammen utgjør de en installasjon, som en tidskapsel.

Charles Michalsen: Nervous Design1Delte dimensjoner og delt realitet
I table-ware settet og installasjonen med tittelen "Whisper" henviser Charles Michalsen til at farge gir farge. Han viser hvordan lysfarge, speiling, overflate og rom mellom objekt er fysisk delt, men utgjør én ide.

I en annen installasjon viser Charles Michalsen en fargepalett, en ide transformert til 0D, 1D, 2D, 3D og 4D. I serien "Arbeid" fra "Nervous Design"-prosjektet har kjennetegnet aktiv balanse tatt form som table-ware-design. Dette er et prosjekt som startet som eksperimentell design orientert mot emosjonell form til mer retorisk design.  

Arbeidet "Tidskapsel" eksisterer i flere versjoner, og en ny versjon vises nå i Rom 8. Denne versjonen består av to like porselenskrukker som referer til Lars Vilks metafor "Hund i rundkjøring" og til et tekstsitat om arbeidet hans i artikkelen "Mens vi tilpasser oss islam" som sto på trykk i Bergens Tidende 30. september 2009 ( gå til artikkelen på bt.no).

Form, farge og rom ved KHiB
Sammen med Mette L'orange representerer Charles Michalsen kunst og designfaglig utforskning innen form, farge og rom ved KHiB. KHiB har en unik posisjon i Norge ved å satse på et faglig senter med spisskompetanse innenfor disse fagområdene. Kompetansen representerer en ryggrad i undervisningen og i kunstnerisk utviklingsarbeid både for kunst- og designstudenter.

Figgjo AS har sponset dette kunstneriske utviklingsprosjektet.

Charles Michalsen: "Å favne lys"

Photos from Charles Michalsen's exhibition in Rom 8.

Publisert: 11.02.2013 av Astri Kamsvåg Oppdatert: 19.03.2015 av admin