knipsu-nikolaisen.jpg

Heidi Nikolaisen med i gruppeutstilling på Knipsu

Høgskolelektor ved KHiB, Heidi Nikolaisen, deltar på gruppeutstillingen “De utvalgte” på Knipsu i Bergen som åpner 9. mars 2012. Øvrige kunstnere er Steingrimur Eyfjord og Mona Nordaas. Nikolaisen skal vise video og tekstarbeider.

I utstillingen diskuterer kunstnerene hvordan ens valg influerer eksistensens meningsfullhet. Nikolaisen tar for seg forskjellige religioners skapelsesmyter som grunnlag for samfunnsbygging, identitet og sosiale konstruksjoner. Betrakteren konfronteres med påstander om dommedag så vel som en søken etter en ny tilværelse. Eyfjord henvender seg mot det mer kommersielle aspektet og snur oppmerksomheten mot publikum. Vi er alle en utvalgt. Nordaas problematiserer konsekvensene med utenforskap som følge av at begrepet de utvalgte også kan brukes til å rettferdiggjøre undertrykkelse og overgrep.

Vernissage: 9. mars kl 19.
Utstillingen står 9. mars - 1. april.
Åpningstider torsdag - søndag kl 13 - 17

KNIPSU
Komediebakken 9
Bergen

Om utstillingen "De utvalgte"
Eksistensialismens utgangpunkt var erkjennelsen av at livet i bunn og grunner meningsløst, og at den enkelte må skape mening for seg selv. Verken naturen, samfunnet eller Gud har på forhånd fastsatt hva slags liv vi skal ha.

Utstillingen "De utvalgte" speiler vår tids hunger etter selvrealisering og ønsket om å fremstå som et unikt og enestående menneske. For mange er det en eksistensiell drivkraft i å bli en utvalgt da det gir en form for lykke og glede å leve med det i ens bevissthet. Som utvalgt møter man en forventning om fremgang, nyter anerkjennelse fra andre og får en mulighet til å virkeliggjøre sine mål og oppnår opplevelser som kjennes som høydepunkter eller åpenbaringer. Når din streben ender opp med et positivt resultat vil du endelig kunne nyte dine øyeblikk i flombelysning, enten det er fra dine nærmeste eller bedre, der ute i det offentlige rom.

Om kunstneren
Heidi Nikolaisen (f. Bodø 1973) arbeider med video, tekst, fotografi og installasjon. Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Nordnorsk Kunstnersenter (2011), By the Way (2006) og Galleri f15 (2003) samt deltatt i gruppeutstillinger som BGO, Bergen Kunstmuseum (2010), On articulating Works & Places, Arts in Marrakech (2009), Nordnorsken (2008), Vice Versa, Christiansands Kunstforening (2007). Nikolaisen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen (2002) hvor hun idag også underviser. Heidi Nikolaisen bor og arbeider i Bergen.

Publisert: 07.03.2012 av Peter Klasson Oppdatert: 19.03.2015 av admin