David Reid-kurs i bronsestøping

David Reid-kurs i bronsestøping med voks og keramisk skjell

Bachelorstudenter ved Avd. kunstakademiet hadde en spennende uken sammen med den erfarne kunstneren og metallurgen David Reid fra Australia.

På programmet sto formgivning i voks, utforming av sandformer og smelting/støpning av bronse. Kurset ble initiert av Stein Rønning i samarbeid med gjestelærer Matthew Galpin. Også verksmester Kristian Skjold deltok i gjennomføringen av prosjektet.

I løpet av kursperioden fikk studentene lære om bruk av ulike typer voks til å lage en form hvor de påføring et keramisk skall.

- Studentene har fått innføring i hele prosessen, forteller verksmester Kristian Skjold. Fra modellering av figurer og skulpturer i voks til smelting og støping i bronse.

Sikkerhet
En viktig del av kurset var sikkerhet: gjennomgang og bruk av sikkerhetsutstyr med egnede klær og sko, rutiner for håndtering av varmt materiale og hvordan deponere rester etter arbeidet. Kurset fant sted i verkstedet og i bakgården ved Avd. kunstakademiet

Bilde t.v.: Etter å ha formet voks så legges et lag med sand og glassfiber rundt slik at formen får et varmebestandig skall. Bilde t.h.: Voksformer står til tørking. Når skallet er tørt og hardt varmes formen opp slik at voksen som er inni smelter og renner ut. Deretter er formen klar til å ta imot flytende bronse.

Kursleder David Reid fortellerat teknikkene som han benytter er så og si uforandret siden middelalderen. Også på den tiden handlet det om å lage former i voks (eller i sand) for å gjøre klar et skall som kunne ta imot smeltet og rennende bronse.

Verksmester Kristian Skjold legger ned barrer med bronse i en keramisk urne som tåler ekstremt høye temperaturer. Ovnen består av varmeresistente matter som tåler opp mot 1200 grader. Det blir svært varmt i verkstedet mens smeltingen pågår. Fra solid bronse til rennende suppe tar det ca. 40 minutter.

Bilde under: en spesiallaget stativ for å holde den varme urnen benyttes til å helle over den flytende bronsen. Etter at det har lagt seg i formene størkner de temmelig raskt, og kan nedkjøles i vann etter bare noen minutter.

Etter en tur i bøtta tas formene ut og skallet knuses med en hammer. Bronsen er ganske ru og misfarget etter støping, men en runde med stålbørste gir den en skinnende overflate. Det kreves og en del etterarbeid med fil og stål for å skjære bort evt. støttekanter.

I etterkant av støpning var det flere av studentene som gav bronseskulpturene ulike former for overflatebehandling. Her kunne man velge mellom ulike typer for syre for å gi patina og glans.

- Kurset var veldig lærerikt, og det byr på muligheten for å leke seg med et materiale som vi ellers ikke håndterer så ofte, forteller Kristian Skjold.

Om David Reid
Kursleder David Reid har satt startet opp og drevet tre kommersielle kunststøperier de siste 20 årene. Han har jobbet med mange kunstskoler for å vise hvordan man konverterer keramiske shell og har holdt hundrevis av kurs over hele verden. David Reid en bred bakgrunn i alle fasetter fra metallavstøpningsindustrien og fartstid fra verftet til Aerospace industrier.

Sjekk ut: http://home.c2i.net/metaphor/

Tekst og bilde: Peter Klasson, desember 2010.

Publisert: 08.12.2010 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin