Mari Boine - Scenografi 2010

KHiB-studenter fikk god respons for arbeidene sine på musikkfestival i Kautokeino

KHiB-studentene Kiyoshi Yamamoto Farias og Aoi Yoshizawa og Hilde Hauan Johnsen reiste til Kautokeino og den samiske påskefestivalen i perioden 31. mars til 4. april 2010.

Bilde (øverst): Mari Boine på hovedscenen 3. april 2010. Foto: Kiyoshi Yamamoto Farias

De hadde utformet tekstiler i ulike varianter som ble brukt som scenografi på hovedscenen under alle arrangementene. Studentene går på andreåret på bachelorstudiet i tekstil, Avd. for spesialisert kunst.

- Det var fullt hus på Sami Easter festivalen, forteller Kiyoshi Yamamoto Farias. Det var sikkert over to tusen per dag! Våre arbeider til det scenografiske uttrykket har fungert kjempebra på alle forestillingene. Sceneområdet var på hele 7x12 meter og 6 meter opp under taket. For å få det plass fikk de hjelp av lysdesigner Mads Ellingsen på festivalen.

Kontakt med musikkfestivalen og konseptutvikling er gjort i samarbeid med professor på tekstil, Hilde Hauan Johnsen.

- Studentene har fått en god anledning til å prøve ut sine idéer, sier Hauan Johnsen, som har vært med på hele prosessen. Her jobber de i en realistisk setting og må forholde seg til produsenter, sceneteknikere og lysfolk. Studentene har også knyttet nettverk innenfor kulturmiljøet som de kan dra nytte av senere.

Viderefører samarbeidet
KHiB-studentene fikk mange bra tilbakemeldinger, og festivalarrangørene har signalisert at de ønsker å gjenta samarbeidet nesten år. Festivalen varte i tre dager. Av artister opptrådte bl.a. Amoc, Gatas Parlament, Sagittarius og Mari Boine. Ett av innslagene var den samiske Grand Prix 2010 som i år feiret 20års jubileum.

- Tekstiler våre fungerte utrulig bra på scenen. Vi hadde laget forskjellige sceneteppe til de ulike dagene, så det byter at tekstiler vårs var perfekt til dette prosjektet. Bl.a. Mari Boine, Gatas Parlement og mange flere.

Det Oslo-baserte rapbandet Gatas Parlament likte båndene så godt at de draperte DJ-pulten din med stoffet.

Lærerikt
- Som student må jeg si at det var svært lærerikt, sier Kiyoshi. Scenetekstilene er kanskje mitt beste arbeid så langt.

Kiyoshi Yamamoto Farias og Aoi Yoshizawa er enige om at de fikk lære mye om scenografi som fag og at de gjerne vil jobbe mer med denne type prosjekt.

- Det er mye som er spennende med scenografi, sier Aoi Yoshizawa. Og det er veldig bra å ha mulighet til å praktisere det som vi lærer på skolen ute i kulturlivet.

De presise mønsterene i de scenografiske tekstilene er utformet på laserkutteren som benyttes flittig på Fagområde tekstil.


Gatas Parlament i aksjon.


Aoi Yoshizawa og Kiyoshi Yamamoto Farias.

Kiyoshi Yamamoto Farias og Aoi Yoshizawa går på andreåret på bachelorstudiet i tekstil

Publisert: 14.04.2010 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin