Patrik Entian med utstilling på Galleri Langegården

Stipendiat Patrik Entian åpner utstilling på Galleri Langegården med tittelen "På en helt annen plass omtrent samtidig" i perioden 22. august - 13. september 2009.

Stipendiat Patrik Entian åpner utstilling på Galleri Langegården med tittelen "På en helt annen plass omtrent samtidig" i perioden 22. august - 13. september 2009. Høytidlig åpning ved professor Jon Arne Mogstad, Avd. kunstakademiet, på lørdag 22. august kl. 14.00.

Antarktiske motiver
- I halvannet år har jeg malt etter bilder jeg har fulgt og samlet fra et webkamera i Atka Bay på Antarktis. Kameraet oppdaterer seg med et nytt bilde hvert tiende minutt på hjemmesiden til den tyske forskningsstasjonen Neumayer. Bildet viser et øde islandskap med horisonten omtrent midt i bildet. Motivet er meget enkelt, eller for å si det mildt, minimalt i uttrykket.

Bilde t.h.: Tittel: 01.55 15 mars 2008/ 13.55 15 mars 2008 (Olje, voks, gips og tørrpastell på plater)

- Det eneste som stort sett skjer, er hvordan lyset forandrer seg gjennom dagen. Mange dager er det tåke, og da forandres ikke lyset i det hele tatt. Det er bare grått. Når mørket senker seg om natten, oppstår knapt foranderlige striper på webbildet da kamerateknikken ikke klarer å se noe motiv, forteller Entian.

Patrik Entian (f. 1966 i Karlstad) bor og arbeider i Bergen. Entian har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim og fra Bildkonstakademien i Helsingfors. Han har en rekke utstillinger bak seg, bl.a. «Utdrag ur svenska målarkonstens historia» i No 5, Bergen Kunsthall (2006) - og har utført en rekke utsmykninger, bl.a. ved Universitetet i Bergen, Vesta og G.C. Rieber. For øyeblikket er han i gang med en utsmykning for Universitetet i Oslo. Arbeider av Entian er innkjøpt av bl.a. Norsk Kulturråd og RiT/Sankt Olav Hospital, Trondheim. Patrik Entian er for tiden stipendiat ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Vintermørket
- Om vinteren går det så vidt an å ane havet et stykke borte og noen isfjell som passerer i et evig lys der solen aldri går ned. Nå som vi har sommer, viser webbildet vintermørke og i beste fall et grått svakt lys om dagen. På denne utstillingen skildrer maleriene først og fremst inntrykk fra vintermørket der. Maleriene veksler mellom å avbilde disse motivene - og å løsgjøre seg til egne vandringer fra inntrykk eller innfall som oppstår når jeg ser på mengden av ofte monotone bilder som fremtrer på min dataskjerm, forteller Entian.

- Avstanden til Sydpolen, de motsatte årstidene der og her, den samtidige følelsen av nærhet til dette landskapet fra min atelier-satellitt og utfordringen i å holde fast ved et enkelt motiv som den ellers så rastløse motivjegeren jeg er - dette er noen av årsakene til at jeg dveler og arbeider videre med dette motivet.

Jeg opplever det som en form for friluftsmaleri innendørs på en helt annen plass omtrent samtidig. Maleriene på denne utstillingen inngår som er en del av et treårig stipendiatprosjekt jeg arbeider med på Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling Kunstakademiet.

Galleri Langegården, Straumeveien 17 a, 5073 Bergen. Tlf: 41420950 / 55220855
Åpent onsdag - søndag 12 - 16, og etter avtale
www.langegaarden.no

Publisert: 21.08.2009 av admin Oppdatert: 19.03.2015 av admin